32 weken zwanger

Indalingsweeën en het nog verder ontwikkelen van de longen

De baby

Hoewel er geen lucht te ademen valt in de baarmoeder is je baby toch zo’n 30 tot 40% van de tijd adembewegingen aan het maken. De ruimte in de baarmoeder wordt krapper. De baby groeit wel, maar niet meer in het razendsnelle tempo van eerst. De meeste lichaamsfuncties werken nu prima, de focus ligt dan ook vooral op het nog verder ontwikkelen van de longetjes en het verder aankomen in gewicht.


De moeder

Hoeveel ben jij aangekomen inmiddels? Bereken hier wat een gezond gewicht is om aan te komen in de zwangerschap. Wist je dat je behalve nieuwe kleding ook vaak nieuwe schoenen nodig hebt in de zwangerschap? Door de druk van je gewicht en de hormonen die de banden wat slapper maken worden je voeten groter. Het kan soms wel een halve maat schelen. En die gaat er niet meer af…

Indalingsweeën

Tussen de 8 en 4 weken voor de bevalling kun je indalingsweeën krijgen. Deze weeën zorgen er voor dat de baby dieper met het hoofdje in het bekken komt te liggen, op de juiste plek voor de geboorte. Als het kindje verkeerd om ligt daalt het stuitje dus dieper het bekken in. Sommige vrouwen voelen weinig van deze indalingsweeën. Anderen voelen een scherpe, stekende pijn in de liezen of de vagina, of pijn en menstruatieachtige kramp in de onderbuik. Het tijdstip van indalen zegt niets over wanneer het kindje geboren gaat worden: het is dus niet zo dat kindjes die vroeg indalen ook eerder geboren worden.

Slapen

Het slapen gaat misschien lastiger dan je gewend was. De buik zit in de weg, je voelt de baby net als je zelf rustig ligt. Het beste kun je op je linkerzijde slapen, dat is beter voor de doorbloeding van de placenta. Met een zwangerschapskussen of ander smal kussen tussen je knieën en onder je buik ligt het soms wat comfortabeler, zeker ook voor je bekken. Zo’n lang en smal kussen is overigens ook ideaal als je straks borstvoeding gaat geven.

Heb je een slechte nacht gehad, probeer overdag wat vaker te rusten.

31 weken  33 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.