Bevalling

Na ongeveer negen maanden zwangerschap is het zover, het kind wordt geboren. Thuis, of in het ziekenhuis…

Elke bevalling, geboorte of partus, is anders. Zoals ook elke vrouw en elk kind anders is. Maar zelfs als je al een keer bevallen bent wil het niet zeggen dat je precies weet wat je te wachten staat. Een tweede (of een derde of een vierde…) bevalling verloopt soms weer heel anders dan een eerste. Vaak verloopt de bevalling van een volgende kindje iets makkelijker, maar dat hoeft niet persé.

Een goede voorbereiding is belangrijk. Dit kan mogelijke angst en onzekerheid wegnemen. Als je ontspannen aan de bevalling kunt beginnen is dat wel zo prettig. Laat je goed voorlichten.

bevalling

Soorten weeën

Er zijn veel verschillende soorten weeën. De bekende ontsluitingsweeën en persweeën tijdens de bevalling, maar ook voorweeën tijdens de zwangerschap en natuurlijk naweeën. Hoe herken je ze en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Postnatale depressie

Soms is er géén roze wolk, maar overheersen negatieve gevoelens. Hier vertellen we iets meer over kraamtranen, kraambedpsychose en postpartum depressie. Ga niet zelf een diagnose stellen maar neem altijd contact op met je verloskundige of huisarts.…

De doula, een bevallingscoach

Een doula geeft begeleiding tijdens de zwangerschap en geboorte. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de kans op bijvoorbeeld een keizersnede aanzienlijk wordt verlaagd. Een doula is een soort bevallingscoach, ze speelt een ondersteunende rol…

Artikelen bevalling