Baby 1 maand

De tweede maand gaat in...

Ontwikkeling van 1 tot 2 maanden oud

Baby 1 maand oud: lachje

Je baby is 1 maand oud, de tweede maand gaat in.

Je baby is al wat langer wakker nu en toont meer interesse in de wereld om zich heen. Hij kan zijn ogen beter scherp stellen op grotere afstand en het is mogelijk om oogcontact te maken. Hij kan voorwerpen volgen met zijn ogen als ze heel langzaam voorbij bewegen. Vooral licht-donker contrasten ziet hij goed. Hij luister aandachtig naar allerlei geluiden en je kunt hem zien reageren door bijvoorbeeld van schrik te gaan huilen als er plotseling iemand hard niest. Ook op aanraking en geur kan je baby sterk reageren.

En, het allermooiste is nu toch wel dat de baby bewust naar je kan lachen.

“Glimlachen is een aangeboren reactie en baby’s zullen gaan glimlachen, ongeacht wat hun moeders wel of niet doen. We weten dit zeker omdat zelfs blind geboren baby’s, die de gezichten van hun moeders nooit kunnen zien, automatisch beginnen te glimlachen
wanneer zij de leeftijd van vier weken bereiken.”
(Desmond Morris)

Je baby kan nu huilen met echte tranen. Het boeren, verslikken en spugen lijkt minder te worden, hij is over de meeste spijsverteringsproblemen heen gegroeid.

Het hoofdje kan hij al even iets verder omhoog houden als hij in buikligging ligt. Leg je kindje een paar keer per dag op de buik zodat hij zijn nekspieren goed kan oefenen. Het lijfje van je kind is al wat meer ontspannen dan vlak na de geboorte, de beentjes liggen al wat minder in de opgetrokken houding.

Ook zijn handjes gaan wat meer open, hij gaat zijn handjes ontdekken en kan er misschien al wat mee vastpakken. Bied voorwerpen van opzij aan, hij pakt eerder dingen van opzij dan van voren.

Hij gaat gelukkig al iets beter beseffen dat hij ‘s nachts meer en overdag minder moet slapen. Misschien redt hij het al wel eens om ‘s nachts 5 tot 6 uur achter elkaar te slapen. Erg dat is ook fijn voor de ouders!

Motoriek

Als je baby op zijn rug ligt kan deze:

  • Trappelbewegingen maken met de benen
  • Zwaaibewegingen maken met de armen
  • Symmetrische stootbewegingen maken met de armen
  • Met de ogen bewegende objecten volgen
  • De ogen gefixeerd houden op een bewegend speeltje

Als je kindje op zijn buik ligt kan deze:

  • Het hoofd en schouders optillen tot ongeveer 45°
  • Hoeven de knieën niet meer constant opgetrokken te zijn tegen de buik, omdat er een strekbeweging gemaakt kan worden in de heupen
  • Met de armen en benen kan je kindje een op kruipen lijkende beweging maken.

Bekijk baby 2 maanden oud of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.