Baby - alles over baby's

kleine baby

Ontwikkeling baby in het eerste jaar

Het gaat zo hard, zegt iedereen altijd. En dat is waar! In het eerste levensjaar van je baby maakt hij een flinke ontwikkeling door. Hij leert gericht te kijken, om zijn handjes zo te gebruiken dat hij iets kan pakken, leert geluiden maken, van buik op rug omrollen en omgekeerd, kruipen, zitten, misschien zelfs al lopen! Zelfs als je kindje slaapt is het druk bezig: de belangrijkste groeihormonen van een baby komen 's nachts vrij tijdens de slaap.

Bekijk op onze site het overzicht ontwikkeling per maand.

Groei en gezondheid van je baby

Je zult regelmatig met de baby naar het consultatiebureau gaan. Voor inentingen en voor een regelmatige controle van de baby om te zien of de baby goed groeit en zich goed ontwikkelt.

Een kindje groeit gemiddeld van 50 centimeter bij de geboorte tot 74 centimeter aan het einde van het eerste jaar. Niet alleen de lengte en het gewicht van je kleine worden de komende tijd gecontroleerd, maar ook zijn schedelomvang. De schedel is nog niet dichtgegroeid, er zijn nog twee open plekken (fontanellen) waar geen bot zit maar een soort hard vlies dat de hersenen beschermt. Ook het hoofdje en de herseninhoud en hersenverbindingen zullen dit eerste jaar enorm groeien en veranderen. Door te controleren of de hoofdomtrek genoeg groeit kunnen mogelijke problemen snel worden opgespoord.

Het consultatiebureau houdt je kind de komende paar jaar goed in de gaten of de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling wel goed verloopt. Maar natuurlijk geven ze ook adviezen. Over voeding, ontwikkeling en meer. Heb je vragen over je kind zelf of over de opvoeding of verzorging, stel ze altijd aan de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau.

Het consultatiebureau neemt zelf contact met je op in de eerste week na de geboorte voor de eerste afspraak.

  • wat eet je baby

    Voedingsschema

    Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, de meeste ouders hebben wel vragen over voeding, zeker bij het eerste kind. Hieronder een schema wat de baby het eerste jaar aan voeding nodig heeft en een voorbeeld van een dagritme om de voeding handig over de dag te verdelen.

  • vragen over voeding

    Vragen over voeding voor baby

    Veel ouders hebben vragen over de voedingsbehoeften van hun kinderen. Bekijk ook eens de lijst met vragen beantwoord door de dïetiste. Ook voor vragen over voeding voor de moeder!

Ontzwangeren

Het is een fijne maar vaak ook een erg drukke tijd, dat eerste jaar. Soms lijkt het alsof alle aandacht naar de baby gaat. Je bent misschien vaak moe en daardoor vatbaarder voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Niet alleen hebben beide ouders nu opeens een veel drukker leven, maar vooral de moeder moet echt "ontzwangeren". Je hebt als moeder een behoorlijke prestatie geleverd gedurende negen maanden zwangerschap en de bevalling. Er is van alles met je lijf gebeurd en dat heeft weer even tijd nodig om zich te herstellen. Vaak wordt gezegd "9 maanden op, 9 maanden af", wat betekent dat je mag rekenen dat je lichaam pas na 9 maanden na de geboorte weer helemaal is zoals het voor de zwangerschap was. Pijntjes en ongemakken zijn niet direct over zodra de baby is geboren! Heb je het idee dat er toch wat meer aan de hand is, ga dan naar je huisarts.

Het is natuurlijk logisch dat de kilo's die je er in een vreetbui tijdens je zwangerschap zelf bij hebt gesnoept nu niet zomaar vanzelf verdwijnen. Daar moet je wel even wat voor doen! En het is ook logisch dat je huid of je borsten na enorm opgerekt te zijn geweest misschien niet helemaal meer zo strak zullen worden als eerst. Maak je er niet al te druk om.
Eet gezond, en probeer - voor zover dat lukt met een kleine baby - genoeg rust te nemen. Ga bijvoorbeeld eens slapen als je kleine op bed ligt. Het is verleidelijk om van alles te gaan doen in die uurtjes dat je je handen even vrij hebt, maar pas op dat je jezelf niet voorbij rent. Maak ook af en toe eens tijd voor jezelf vrij. Regel een oppas en spreek af met vrienden of vriendinnen, ga een avondje sporten of naar de sauna. Even je geest verzetten doet vaak wonderen en de volgende dag kun je er weer met dubbele energie tegenaan.

Oppakken, contact maken en babymassage

basisbevestigend oppakken

Op een juiste manier oppakken en contact maken met je kleine baby is belangrijk: hij wordt ontspannen en krijgt vertrouwen. Zeker bij kleine baby's dus liever niet onder de oksels en met een enorme zwaai in de kinderwagen! Daarnaast is het belangrijk om voelend contact te maken: d.w.z. zeggen met al je zintuigen aanwezig zijn. Zo maak je verbinding met jezelf en de baby. Zolang je in je hoofd met andere dingen bezig bent heb je geen contact. Als je het contact verbreekt doe dit dan ook bewust.

Door er langzaam en bewust mee bezig te zijn kun je ook de lichaamstaal van je kind beter lezen. Als de baby zich vertrouwd voelt kun je langzaam naar een hogere versnelling gaan.

Meer lezen over babymassage?

Spullen uit je kraampakket over?

Heb je na de bevalling nog spullen over uit je kraampakket? Stichting Baby Hope verzamelt ongebruikte medische materialen uit het kraampakket en ondersteunt hiermee kraamprojecten in landen over de hele wereld. In Nederland worden grote delen van het pakket vaak ongebruikt weggegooid, terwijl deze materialen in andere landen ontzettend hard nodig zijn.

Heb je zelf nog spullen over, surf dan naar www.StichtingBabyhope.org voor een inzamelingspunt in de buurt.

Artikelen over baby: