Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Baby's eerste jaar

kleine baby

Ontwikkeling in het eerste jaar

Het gaat zo hard, zegt iedereen altijd. En dat is waar! In het eerste levensjaar van je baby maakt hij een flinke ontwikkeling door. Hij leert gericht te kijken, om zijn handjes zo te gebruiken dat hij iets kan pakken, leert geluiden maken, van buik op rug omrollen en omgekeerd, kruipen, zitten, misschien zelfs al lopen! Zelfs als je kindje slaapt is het druk bezig: de belangrijkste groeihormonen van een baby komen 's nachts vrij tijdens de slaap.

Ook op onze site een overzicht van de ontwikkeling per maand. Natuurlijk is elke baby anders. De een zal wat sneller zijn dan gemiddeld, de ander wat langzamer. En ook de interesses van de baby's zijn niet allemaal gelijk. De een vindt het leuker om lekker te brabbelen, terwijl de ander sneller zal leren lopen omdat hij al zijn energie nou eenmaal in de ontwikkeling van zijn motoriek stopt. Je kunt niet alles tegelijk leren! Fixeer je dus niet al teveel op dit soort schema's van gemiddelden. Als je je ongerust maakt over de ontwikkeling van je baby neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

Lichaamstaal

Baby's gebruiken vooral hun lichaam om te communiceren: armpjes, beentjes , gezichtje. De geluiden en ademhaling zeggen ook veel. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop die worden uitgesproken.

Behalve met lichaamstaal kan je baby je ook duidelijk maken wat er met hem aan de hand is door het maken van geluidjes, of verschillende soorten huiltjes. Meer weten? Lees verder: wat wil mijn baby me vertellen?

Consultatiebureau en de gezondheid van je kind

Je zult regelmatig met de baby naar het consultatiebureau gaan. Voor inentingen en voor een regelmatige controle van de baby om te zien of de baby goed groeit en zich goed ontwikkelt.

Een kindje groeit gemiddeld van 50 centimeter bij de geboorte tot 74 centimeter aan het einde van het eerste jaar. Niet alleen de lengte en het gewicht van je kleine worden de komende tijd gecontroleerd, maar ook zijn schedelomvang. De schedel is nog niet dichtgegroeid, er zijn nog twee open plekken (fontanellen) waar geen bot zit maar een soort hard vlies dat de hersenen beschermt. Ook het hoofdje en de herseninhoud en hersenverbindingen zullen dit eerste jaar enorm groeien en veranderen. Door te controleren of de hoofdomtrek genoeg groeit kunnen mogelijke problemen snel worden opgespoord.

Het consultatiebureau houdt je kind de komende paar jaar goed in de gaten of de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling wel goed verloopt. Maar natuurlijk geven ze ook adviezen. Over voeding, ontwikkeling en meer. Heb je vragen over je kind zelf of over de opvoeding of verzorging, stel ze altijd aan de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau. Als zij je zelf niet kunnen helpen zullen ze je doorsturen naar een deskundige, maar over het algemeen weten ze wel een heleboel antwoorden op de vragen die de meeste jonge ouders wel hebben.

Het consultatiebureau neemt zelf contact met je op in de eerste week na de geboorte voor de eerste afspraak.

Ziekte

Op onze pagina over kinderziekten staat nuttige informatie over veel voorkomende kinderziekten. Lees je wanneer je naar de huisarts moet, en wat je zelf kunt doen om je kind te helpen.

Ontzwangeren

Het is een fijne maar vaak ook een erg drukke tijd, dat eerste jaar. Soms lijkt het alsof alle aandacht naar de baby gaat. Je bent misschien vaak moe en daardoor vatbaarder voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Niet alleen hebben beide ouders nu opeens een veel drukker leven, maar vooral de moeder moet echt "ontzwangeren". Je hebt als moeder een behoorlijke prestatie geleverd gedurende negen maanden zwangerschap en de bevalling. Er is van alles met je lijf gebeurd en dat heeft weer even tijd nodig om zich te herstellen. Vaak wordt gezegd "9 maanden op, 9 maanden af", wat betekent dat je mag rekenen dat je lichaam pas na 9 maanden na de geboorte weer helemaal is zoals het voor de zwangerschap was. Pijntjes en ongemakken zijn niet direct over zodra de baby is geboren! Heb je het idee dat er toch wat meer aan de hand is, ga dan naar je huisarts.

Het is natuurlijk logisch dat de kilo's die je er in een vreetbui tijdens je zwangerschap zelf bij hebt gesnoept nu niet zomaar vanzelf verdwijnen. Daar moet je wel even wat voor doen! En het is ook logisch dat je huid of je borsten na enorm opgerekt te zijn geweest misschien niet helemaal meer zo strak zullen worden als eerst. Maak je er niet al te druk om.
Eet gezond, en probeer - voor zover dat lukt met een kleine baby - genoeg rust te nemen. Ga bijvoorbeeld eens slapen als je kleine op bed ligt. Het is verleidelijk om van alles te gaan doen in die uurtjes dat je je handen even vrij hebt, maar pas op dat je jezelf niet voorbij rent. Maak ook af en toe eens tijd voor jezelf vrij. Regel een oppas en spreek af met vrienden of vriendinnen, ga een avondje sporten of naar de sauna. Even je geest verzetten doet vaak wonderen en de volgende dag kun je er weer met dubbele energie tegenaan.

Spullen uit je kraampakket over?

Ken je dat? Voor de bevalling was je hartstikke blij met het kraampakket van de verzekering maar nu de baby er al een tijdje is blijkt een groot deel van het pakket toch niet gebruikt en staat het pakket je alleen nog maar in de weg. Niet weggooien, vrouwen in andere landen kunnen de spullen goed gebruiken!

Stichting Baby Hope verzamelt ongebruikte medische materialen uit het kraampakket en ondersteunt hiermee kraamprojecten in landen over de hele wereld. In Nederland worden grote delen van het pakket vaak niet gebruikt (en na verloop van tijd weggegooid), terwijl deze materialen in andere landen ontzettend hard nodig zijn.

Heb je zelf nog spullen over, surf dan naar www.StichtingBabyhope.org voor een inzamelingspunt bij jou in de buurt.