Corona-crisis hoeft geen relatie-crisis te betekenen

500x (bijna) gratis* online relatiehulp voor mensen met relatieproblemen

In deze crisistijd zitten we vaak noodgedwongen met het hele gezin thuis en het dagelijkse leven staat op zijn kop. Misschien ben je heel druk met thuiswerken en zit je daarbij elkaar te veel in de weg. Is er ruzie over wie wanneer de kinderen aandacht en zorg en misschien zelfs thuisonderwijs moet geven. Of misschien heb je juist geen werk (meer)  en lopen daardoor de irritaties hoog op? Veel mensen zullen het herkennen: dat levert spanning op.

Laat jullie relatie niet de dupe worden van deze huidige crisis. Zorg goed voor elkaar en roep op tijd hulp in als dat nodig blijkt. Al was het maar voor de kinderen. Lees hier hoe je (bijna) gratis mee kunt doen met het online relatiehulp programma van Monsley in project ‘de Monsley 500’.

Bij de kindertelefoon komen dagelijks honderden berichten binnen van kinderen die zich zorgen maken over hun ruziënde ouders.

10 vragen over relatieproblemen in crisistijd

Lees hieronder het interview met relatietherapeut en psycholoog Anoek Gerlings van Monsley. Met hun  relatiehulp programma hebben ze al honderden mensen geholpen om zélf een weg te vinden uit een relatiecrisis.

We vroegen Anoek het volgende.

Wat zijn de “verborgen” gevolgen van deze crisis?

We noemen het verborgen gevolgen, omdat ze aan de buitenkant niet direct zichtbaar zijn, maar je moet dan denken aan angst, somberheid, onrust en het gevoel van machteloosheid.

Waarom heeft de crisis zo’n grote impact op relaties?

Omdat alles wat er in je omgeving gebeurt effect heeft op jezelf en hoe je daarmee omgaat. En omdat we allemaal anders reageren op stress of een nieuwe situatie heeft dat weer effect om de wisselwerking tussen geliefden.

Wat is de invloed van stress op een relatie?

Wanneer de stress toeneemt (in jezelf en/of buiten jezelf) verval je in je ‘overlevingsreactie’. Daarmee bedoel ik vechten, vluchten of bevriezen. Dit zie je dus ook buiten de Corona tijd, maar nu is er op veel verschillende vlakken stress (onzekerheid over hoe lang het allemaal gaat duren, angst voor je gezondheid of die van je (ongeboren) baby, angst voor de zorg van jezelf tijdens de bevalling, onzekerheid over je financiën etc…

Deze stressreactie zorgt voor een wisselwerking tussen partners, waar ze vaak geen idee van hebben. Stel je voor dat één van de twee zich terugtrekt in deze periode, wat meer ruimte voor zichzelf zoekt en liever verdwijnt in een boek in plaats van te praten, terwijl de andere partner de neiging heeft tot de stressreactie ‘vechten’. Dan kan je je voorstellen dat diegene bot vangt bij zijn/haar terugtrekkende partner.

‘Vechten’ moet je ruim zien: dat houdt in dit geval bijvoorbeeld in dat je graag contact hebt met je partner en een reactie wil ontlokken aan je partner. Hoe meer de ene partner zich terugtrekt, hoe meer de ‘vechter’ zal proberen een reactie te krijgen. Wanneer je niet doorhebt dat je samen in een patroon vastzit, kun je het ook niet doorbreken. Hierdoor ontstaat op den duur verwijdering en onbegrip. En dat zorgt weer voor meer stress. Zo kan je in een negatieve cirkel belanden.

Wat verandert er aan je relatie als je opeens noodgedwongen veel meer dan anders op elkaars lip zit?

Dat kan de positieve kant op gaan of de negatieve. Positief is dat je meer tijd hebt om aandacht aan elkaar te besteden, weer meer lol hebt en het gevoel samen een team zijn. Het samen moeten doen, kan de band versterken. Meer tijd en aandacht voor elkaar kan ervoor zorgen dat je weer meer verbinding gaat voelen en de intimiteit toeneemt.

De negatieve kant is dat je je sneller gaat ergeren aan elkaar, je minder ruimte hebt voor jezelf en dan weinig energie overhoudt om aan elkaar te besteden. De verschillen in hoe je beiden omgaat met de situatie worden mogelijk vergroot en misschien vind je het moeilijk elkaar te steunen. Wanneer er al langer spanning of relatieproblemen onder de oppervlakte waren komen die nu, door deze snelkookpan sneller en heftiger naar boven.

Wat is de impact voor het gezin wanneer de relatie van de ouders niet goed is?

Die impact kan groot zijn. Kinderen vertellen vaak niet aan hun ouders dat ze zich zorgen maken of dat ze er last van hebben. Soms omdat ze zichzelf daar niet altijd van bewust zijn, of omdat ze hun ouders daar niet mee lastig willen vallen of om nog andere redenen.

Kinderen kunnen gedragsproblemen gaan vertonen. Ze trekken zich terug of zijn juist vaak en snel erg boos bijvoorbeeld.

Je kunt de kinderen helpen door uit te leggen wat er aan de hand is. Dat je als ouder gestrest bent en dat je daarom bijvoorbeeld kortaf reageert of vaker ruzie hebt met elkaar helpt kinderen het te begrijpen. Als ze erg jong zijn is dat natuurlijk moeilijk, maar ze snappen meer dan je denkt.

Zorg ervoor dat je kan ventileren en kan praten met een vriend, vriendin of coach.

Wat kunnen ouders doen als ze elkaar even niet meer zo zien zitten?

Zorg goed voor jezelf en zorg goed voor je relatie. Probeer samen te wandelen en wat te praten of praat wanneer de kinderen in bed liggen. Doe je best elkaar te begrijpen, hoe is dit voor je geliefde en vertel hoe dit voor jou is en wat het met je doet. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar probeer elkaar te begrijpen.

Wat kun je zelf doen om de irritaties niet te hoog te laten oplopen?

Zoek de balans tussen jezelf uiten en niet op alle slakken zout te leggen. Ga pas weer met elkaar praten als de emotie wat gezakt zijn. Neem een time-out wanneer je geïrriteerd bent.

Vertel eens wat meer over Monsley? 

Met Monsley bieden we laagdrempelige en effectieve online relatiehulp, bedoeld voor stellen die zélf de weg naar meer liefde en verbondenheid willen vinden. Onze missie is dat je leert hoe je zelf de zure momenten in het leven om kunt buigen naar persoonlijke groei. Of zoals de Engelsen zeggen: ‘When life gives you lemons, make lemonade.’

Monsley online relatiehulp voor als het (l)even tegenzit

‘When life gives you lemons, make lemonade.’

Rik is ondernemer en heeft te maken gehad met een relatiecrisis. Hij ziet het als een persoonlijke missie om het voor anderen makkelijker te maken om zélf mentale problemen op te lossen. Rik woont met drie kinderen in Amsterdam.

Anoek is psycholoog en relatietherapeut en heeft jarenlange ervaring met coaching en training. Ze wil meer mensen helpen dan ze met haar succesvolle praktijk in Haarlem in staat is te doen. Anoek woont met haar man en drie kinderen in Haarlem.

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n online cursus?

Je ontvangt elke week een of meerdere video’s en opdrachten. In het eerste deel zijn de deze gericht op het zicht krijgen in je relatie, jezelf en je partner. Er komen allerlei thema’s aan bod die essentieel zijn om je relatie een boost te geven of uit een crisis te komen. Het tweede deel ondersteunt je om ook daadwerkelijk meer uit te gaan spreken met elkaar en het begrip en de verbondenheid te vergroten. Een belangrijke les (een van de eerste lessen) is dat je de échte oorzaak van ruzie, pijn en stress leert kennen.

Het fijne is dat je het programma samen kunt volgen maar ook alleen. Ook dat laatste heeft een positief effect op de relatie. Je kunt zelf en samen besluiten wat het beste werkt. Sommige stellen kijken de video’s samen en doen de opdrachten tegelijk. Andere koppels doen het op hun eigen tempo en bespreken bijvoorbeeld een keer per week hun inzichten. En sommige mensen doen het voor zichzelf, omdat hun partner er geen (nog) zin in heeft of een andere reden heeft om niet mee te doen.

Je kunt altijd per mail, met (inhoudelijke) vragen terecht bij relatietherapeut Anoek en je ontvangt binnen 24 uur antwoord.

Hoe gaat het verder als we hebben ingeschreven via de link?

Dan ontvangen mensen een inlog code en de eerste les!

Gratis(*) meedoen met de online relatiecursus

Normaal kost de cursus €375 voor een volledig programma maar in deze crisistijd heeft Monsley ruimte gemaakt voor maximaal 500 deelnemers die slechts €15 (administratiekosten*) betalen.

Wil jij ook meedoen, schrijf je dan in via aanmelden voor ‘Monsley 500’.

Zolang de voorraad strekt!

*Waarom administratiekosten? We willen dat mensen gemotiveerd aan de slag gaan en daarom vragen we €15,- per deelnemer. Als we het gratis weggeven, dan zijn de plaatsen direct weg, maar gaan mensen er niet mee aan de slag!

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.