Kinderwens

Kinderwens paardenbloem

Tegenwoordig is het voor de meeste mensen een bewuste keuze om kinderen te willen krijgen. Natuurlijk gebeuren er wel eens "ongelukjes", maar veel vaker kiezen stellen er op een bepaald moment bewust voor om kinderen te willen krijgen. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je je goed kunt voorbereiden! Helaas komt het ook voor dat mensen wel graag kinderen willen, maar dat zwanger worden niet zomaar vanzelf lukt.

Hoe lang duurt het om zwanger te worden

Als de keuze is gemaakt wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger raken. Maar hoe lang duurt het doorgaans voor je werkelijk zwanger bent? Deze tijd tussen het "starten met proberen" en het echte zwanger zijn wordt ook wel de preconceptie genoemd. Hieronder wat cijfertjes.

Tot je dertigste jaar is de kans om zwanger te worden 15 procent per maand. Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden lukt dat bij 30 procent van de vrouwen binnen 3 maanden, bij 70 procent binnen een half jaar en bij 80 procent binnen het eerste jaar. Na een jaar proberen zonder succes is het verstandig om advies te vragen aan de huisarts. Ben je ouder dan dertig, dan neemt de kans om zwanger te worden af.

Maar het bevruchtingsproces is van veel meer factoren afhankelijk. Ook stress en cafeïnegebruik hebben bijvoorbeeld invloed op de vruchtbaarheid.

Als je vermoedt dat het voor jou lastiger zal worden om zwanger te raken - bijvoorbeeld omdat je ouder bent dan 35 jaar bent of omdat je een erg onregelmatige, extreem korte of lange menstruatiecyclus hebt of dat je partner medische problemen heeft - wacht dan geen jaar maar ga eerder langs je huisarts.

 • bereken bevaldatum

  Uitgerekende datum

  Bereken hier de verwachtte bevaldatum of huidige zwangerschapsduur. Op welke datum ben je 20 weken zwanger en wanneer was de ovulatie?

 • foliumzuur wanneer je
										zwanger wilt worden

  Preconceptie tips

  Het is verstandig om al voor je zwanger bent - in de preconceptie fase - te beginnen met een gezonde levenstijl. Gezond eten en drinken, geen alcohol of drugs, niet roken, wel foliumzuur etcetera. Een goede gezondheid bij de vrouw maar ook bij aanstaande vader is belangrijk voor een goed gezond kindje.

 • bevruchting ei door zaad

  Eitjes en zaadjes

  De allereerste stap op weg naar een nieuw leven is de bevruchting: een zaadcel moet in een eicel binnen weten te dringen en de kernen moeten versmelten. Maar hoe weet je wanneer de eisprong of ovulatie plaatsvindt? En hoe zorg je ervoor dat er op dat moment een lading kwalitatief goede zaadcellen in de buurt zijn? En wat is "zwak zaad"?

 • Zwangerschaps verschijnselen

  Hoe weet je dat je zwanger bent? Het eerste echte duidelijke teken is natuurlijk je menstruatie die uitblijft. Maar je kunt aan meer verschijnselen merken dat je zwanger bent

Als zwanger worden niet direct lukt

De meeste vrouwen die proberen zwanger te raken slagen daarin binnen het jaar. Maar soms duurt het langer en zijn er vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. Er zijn de laatste jaren steeds meer stellen ongewild kinderloos (een belangrijke oorzaak het uitstellen van de kinderwens tot op een leeftijd waarop de vruchtbaarheid minder is.) Maar aan de andere kant zijn er gelukkig ook steeds meer mogelijkheden om, met wat hulp, toch nog zwanger te raken. Uiteindelijk blijft slechts 5 procent van de stellen die graag kinderen willen ook echt kinderloos. Lees op Freya meer over onvruchtbaarheid.

Artikelen over kinderwens: