Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Zwangerschap

En dan komt er een moment dat de zwangerschapstest positief is: je bent in verwachting! Hoe je dit misschien ook hebt gehoopt en gepland, het kan toch best spannend zijn, zeker als dit de eerste keer is dat je zwanger bent.

Een beetje twijfels en angsten, ook dat hoort er allemaal bij. Het is namelijk nog al wat, zo'n zwangerschap. Je lichaam verandert in een razend tempo, met mogelijk zwangerschapskwaaltjes tot gevolg. Bovendien, straks heb je ook opeens een kind waar je verantwoordelijk voor bent. Zeker als het je eerste is zal dat je leven best veranderen. Er wordt wel gezegd dat "moeder worden" net als de puberteit of de menopauze een belangrijke invloed heeft op jou als persoon en daarmee op je omgeving.

Gelukkig zijn er ook heel veel vrouwen die de zwangerschap en zelfs de bevalling als in een grote roze wolk hebben beleefd. Maar iedere situatie is anders. Bij de meeste aanstaande moeders zullen de verschillende gevoelens elkaar afwisselen, al was het maar onder invloed van de hormonen die best wel voor wat stemmingswisselingen kunnen zorgen.

Zwangerschapsklachten en zwangerschapskwaaltjes

Al voordat je weet dat je zwanger bent heb je misschien al last van bepaalde zwangerschapskwalen. In ieder geval merken de meeste vrouwen de eerste paar weken van de zwangerschap al veranderingen in hun lichaam op. Het is niet altijd even duidelijk te omschrijven, maar het voelt "anders dan anders". De hormonen zetten je lijf nu goed op zijn kop. Ze zorgen er voor dat je zwangerschap in stand blijft maar kunnen ook minder prettige bijwerkingen geven. Van ochtendmisselijkheid tot maagzuur, van bekkenpijn tot vermoeidheid of pukkeltjes. Is er wat tegen te doen? Lees meer over zwangerschapskwaaltjes op onze site

Voeding tijdens de zwangerschap

Nu is het meer dan ooit belangrijk wat je eet en drinkt. Lees op voeding in de zwangerschap wat onze diëtiste daarvan zegt.

Regelen, kopen, verzinnen...

Voordat de baby er is moet er een hoop worden gedaan. Er moeten spullen voor de baby worden aangeschaft, namen bedacht, verlof worden geregeld, geboortekaartjes gemaakt. Kies een kaartje uit een van de vele collecties.

Kijk op ons pagina wat moet ik regelen als er een baby komt voor meer informatie en tips. Wil je weten wat je nou écht allemaal nodig hebt voor de komende periode? Kijk op babyuitzet op onze site.

Rust nemen en ontspannen tijdens de zwangerschap

Als je net zwanger bent kun je last hebben van kwaaltjes zoals misselijkheid of vermoeidheid. Later ben je juist weer minder mobiel en of heb je misschien last van hoge bloeddruk of andere zwangerschapskwalen. Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen, ook niet op het werk. Dat is wettelijk geregeld! Zo hoef je niet over te werken, zou je wat extra pauzes mogen nemen en mag je zeker niet meer met gevaarlijke stoffen werken.

Gezond eten, niet roken, dat weten de meeste zwangeren wel. Maar vergeet ook niet je rust te nemen in de vorm van een middagslaapje of juist te ontspannen door er nog even met zijn tweetjes iets leuks te gaan doen. Een bezoekje aan de kapper, lekker uit eten. Doe wat goed voor jou voelt. Als je lekker ontspannen bent in de laatste maanden voor de bevalling begin je in ieder geval al met een voorsprong en kun je de bevalling en de eerste drukke periode met je baby beter aan.

Zwangerschap aankondigen

Hoe vertel je de wereld dat je zwanger bent? En wanneer? Aan wie wel en aan wie nog even niet? Sommige mensen in Nederland doen dat pas na 13 weken, als de grootste kans op een miskraam voorbij is. Prima natuurlijk, maar bedenk wel wat je doet als het voor die tijd toch onverhoopt mis zal gaan. Houd je het dan voor jezelf of wil je het dan alsnog aan iemand kunnen vertellen. En is het dan niet fijner als ze al wisten dat je zwanger was?

Zoveel mensen zoveel voorkeuren. Denk samen goed na over de vraag wie je het gaat vertellen en wanneer, vertel je al welk geslacht de ongeboren baby heeft of houd je dat een verrassing to na de geboorte? Als je besluit in eerste instantie slechts een paar mensen in te lichten, zorg er dan voor dat ze het niet verder gaan vertellen. Met name kleine aanstaande broertjes en zusjes kunnen héél slecht geheimpjes bewaren!

Blijft de vraag hoe je het nieuws dat je in verwachting bent gaat vertellen. Even snel een telefoontje of er een wat meer feestelijke aankondiging van maken? Geef je (schoon)moeder bijvoorbeeld een speentje en een slabbetje cadeau dat ze kan gebruiken op de eerste oppasdag. Of als je al een kindje hebt is het leuk om die een t-shirt aan te trekken met een toepasselijke tekst ("Stoer! Ik word een grote broer!" of "Ik krijg een brusje") en dit aan te trekken als je op familiebezoek gaat. Tips? Laat het ons weten...